Вентиляція

Вентиляція

Вентиляція – регульований повітрообмін (часто примусовий) в приміщеннях, що створює сприятливе для людини стан повітряного середовища, а також сукупність технічних засобів, що забезпечують такий повітрообмін.

Вентиляції бувають: природні і штучні (примусові).

Природний – це тип вентиляції присутня практично у всіх багатоквартирних будинках.  Приплив свіжого повітря здійснюється за рахунок відкритих квартирок, дверей, щілин у вікнах. Забруднене повітря видаляється за рахунок вбудованих в стінах воздуховодах.  За рахунок відсутності механічного обладнання та автоматики, є найдешевшим і довговічним варіантом. Недоліки такої вентиляції є безпосередньо погодні умови, (напрямок вітру, температура повітря).  Так само не можливістю регулювання повітрообміну в приміщенні.

У такому випадку застосовується примусова (механічна) вентиляція приміщення.  Полягає у встановленні додаткового устаткування, вентиляторів, фільтрів, нагрівачів / охолоджувачів, автоматики.  Перевага такої вентиляції є незалежність від погоди і самостійного регулювання потоку повітрообміну і температури в приміщенні.

Припливна і витяжна система вентиляції

Припливна вентиляція – забезпечує регульовану подачу свіжого очищеного повітря з вулиці в приміщення. При необхідності, підігрітим, охолодженим, за допомогою припливної системи вентиляції і вихід за рахунок природної вентиляції. Для очищення відпрацьованого повітря, з обраної частини приміщення (кухня, сан вузол, ванна), і виведення його з приміщення застосовуються витяжна система вентиляції. Виходячи з цього ефективним варіантом можна вважати приточно-витяжну вентиляцію.  Вона дозволяє розподіляти рівномірну подачу і відтік потоку повітря.

Припливно-витяжні установки бувають складальні і моноблочні.

Складальні установки збираються з окремих комплектуючих (вентиляторів, глушників, заслінок, фільтрів, автоматики).  Складність і універсальність набраних систем дозволяє забезпечувати вентилювання будь-яких приміщень і будівель.

Моноблочні ж системи, відрізняються компактністю, тому що  система вентиляції укладена в єдиному шумоізоляційному корпусі, який вже оснащений вентиляторами, фільтрами, автоматикою. Перевага моноблочних систем є їх компактність і ефективність в експлуатації.

Для економії електроенергії припливно-витяжні системи зазвичай комплектуються рекуператором, який дозволяє витяжним повітрям підігрівати або охолоджувати припливне не змішуючись між собою.

 

About Author : climat